Nejmenší savci na světě

Na titul nejmenšího savce světa máme dva adepty. Jeden je nejmenší podle velikosti (netopýrek thajský) a druhý podle hmotnosti (bělozubka nejmenší).

Nejmenší savec podle velikosti

Podle velikosti je nejmenší savec netopýrek thajský (Craseonycteris thonglongyai), jedná se zároveň o nejlehčího netopýra. Netopýrek thajský je dlouhý asi tři centimetry a rozpětí křídel má přibližně 13 centimetrů. Je tak malý, že se mu někdy říká čmeláčí netopýr. Dalším jeho význačným znakem je nos, který se podobá prasečímu rypáku.

Nejmenší savec netopýrek thajský

Netopýrek thajský žije pouze v thajském Národním parku Sai Yok a v jeho blízkosti na území sousední Barmy. Podobně jako mnohé jiné druhy netopýrů používá při lovu hmyzu echolokátor. V poměru ke své velikosti má dlouhá křídla a díky tomu se dokáže vznášet na místě a lovit kořist na listech stromů. Netopýrci odpočívají v teplých horních částech vápencových jeskyní, které mají vysoký strop. [1]


Nejmenší savec podle hmotnosti

Nejmenším savcem na světě podle hmotnosti je bělozubka nejmenší (Suncus etruscus). Váží 1,2 – 2,0 gramů a měří 3 – 5 centimetrů. Je rozšířena v jižní Evropě, Zakavkazsku, Turkmenistánu a Africe. Bělozubky musejí pravidelně v krátkých intervalech přijímat potravu, jinak by zahynuli, to je i důvod, proč nikdy neusínají zimním spánkem. Díky velice rychlému metabolismu se bělozubky dožívají pouze 1 roku.

Bělozubka nejmenší (Suncus etruscus) Autor: Trebol-a

Bělozubky nejmenší patří mezi velmi raritně chované druhy. Aktuálně (léto 2018) byly chovány jen v pěti evropských zoo: čtyřech německých (Tierpark Berlin, Zoo Dresden, Tierpark Görlitz a Zoo Karlsruhe) a jedné české (Zoo Praha).

Do Zoo Praha přišli první jedinci bělozubek v závěru roku 2017. Jednalo se o dva páry ze zoo v německých Drážďanech (Zoo Dresden). Zpočátku byli v zázemí, aktuálně jsou již v expozici v pavilonu Afrika zblízka. První odchovy se podařily v březnu 2018 a další následovaly ve čtyřtýdenních intervalech. Na počátku srpna 2018 tak žilo v Zoo Praha již 9 dospělých jedinců (vč. jedné březí samice) a 24 mláďat (pocházejí z 6 pražských vrhů). Rozmnožuje se již druhá generace. [2]

Zdroj a další informace

[1] Netopýrek thajský na Wiki 
[2]Bělozubka nejmenší na Wiki 

Netopýrek thajský na BioLib.cz 
Soubor PDF Jak se žije nejmenšímu savci světa – ziva.cz

Mohlo by vás zajímat:

Největší zvíře na světě