Největší suchozemské zvíře na světě

Největším – nejmohutnějším a nejtěžším suchozemským zvířetem je savec z řádu chobotnatců dorůstající až 4 m a hmotnosti kolem 7 tun.

Ano, je to slon africký (Loxodonta africana). Není nejdelší ani nejvyšší, ale se svojí průměrnou hmotností okolo 5,5 tuny je jistě na souši nejmohutnější – nejtěžší.

Pro úplnost uvedu že, nejvyšší zvíře na světě je žirafa masajská , nejdelší je krajta mřížkovaná a největší zvíře na světě je plejtvák obrovský

Ale zpět k slonům africkým. Největší dosud popsaný jedinec slona afrického, který byl v roce 1955 zastřelen v Angole, vážil přibližně 8 tun a v kohoutku měřil téměř 4 metry.

Díky své „velikosti“ drží slon africký několik dalších rekordů, jako jsou: absolutně největší uši, nejdelší chobot a také kly. Samice slona afrického má nejdelší březost ze všech savců. Od početí do porodu malého slůněte uběhne neuvěřitelných 22 měsíců, tedy asi 656 dní!

Rozměry slona afrického:

  • výška v kohoutku: 3 – 4 m
  • hmotnost: 6 – 8 tun (samice 4 tuny)
  • délka těla: 7 – 9 m (samice 6 – 8 m)
  • rychlost běhu: 30 – 40 km/h
  • délka života: 65-90 let

Chůze

Slon je mimochodník, pohybuje se vždy oběma nohama na jedné straně těla, ale nikoli najednou 🙂 ale postupně (má tedy při chůzi tři nohy na zemi a jednu zvednutou). Krátkodobě vyvine rychlost až 30 km/hod (někde se uvádí až 40 km/hod).

Chobot

Chobot největším suchozemským savcům vznikl srůstem a prodloužením horního pysku a nosu. Slouží jim k dýchání, pití a manipulaci s předměty. Slůně se chobot naučí používat až v 3 měsících a do té doby pije mléko tlamou. Chobot je tvořen asi 40 000 svaly a na jeho konci se nachází charakteristické hmatové „prstíky“. Počet „prstíků“ je jeden z rozlišovacích znaků mezi slonem africkým a indickým. Slon africký má na konci chobotu „prsty“ dva, slon indický má jen jeden.

Slon africký v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Chobotem slon uzvedne až 350 kg těžký předmět a najednou do něj nasaje až 8 litrů vody. Také sloní čich stojí za zmínku, protože je čtyřikrát citlivější než například čich psí. Sloni jsou dobří plavci, a když se ocitnou pod vodou, používají chobot jako šnorchl.

Uši

Velké ušní boltce slouží slonům též k termoregulaci. S rostoucí teplotou okolí se zrychluje jejich pohyb vpřed a vzad, čímž se slon velmi efektivně ochlazuje. Uši slonů dokáží zachytit i pro lidi neslyšitelné, infrazvuky a také se jimi dorozumívají na velké vzdálenosti.


Kly

Kly mají u slonů obě pohlaví. Jedná se vlastně o prodloužené řezáky horní čelisti, které slonům rostou po celý život a mohou dosáhnout až tří metrů a hmotnosti kolem 100 kg (výjimečně mohli 200 kg).

Současné počty slonů a jejich ochrana

Dříve se v Africe vyskytovalo na miliony kusů těchto zvířat, ale kvůli neustále se zmenšujícímu biotopu a neustále se zvyšující lidské populaci jsou jejich stavy nižší. Jejich stavy také snižují pytláci. Sloni se málokdy zdržují v Národních parcích, kde by měli být ve větším bezpečí, ale to dnes již neplatí. Ve většině zemí jsou sloni afričtí chráněni zákonem a jejich nezákonný lov by se měl trestat. Ovšem pokud je pytlák zadržen, většinou je velmi rychle propuštěn. I když je tento slon považován za zranitelný druh, jeho stavy se v jednotlivých lokalitách značně liší. Podle IUCN není znám přesný celkový počet jedinců, ale v jedné oblasti na východě Afriky se na ploše 20 000 km2 pohybuje okolo 10 000 jedinců, které mohou decimovat okolní floru, zatímco z mnoha míst slon zcela vymizel. V současnosti se ani neví, jestli populace slonů roste nebo klesá, protože jedna sloní generace má až 25 let a obsáhlejší analýza by trvala také tak dlouho, ale na základě pozorování se zdá, že ve většině oblastí počet slonů oproti předchozí generaci klesl. (zdroj odstavce: Současné počty slonů a jejich ochrana – wikipedie

Největší žijící suchozemský savec

Slon africký je největším žijícím suchozemským savcem. V minulosti však na planetě žili mnohem větší suchozemští tvorové – dinosauři. Chcete-li vědět víc, podívejte se na stránku Nej.. ze světa dinosaurů.

Mohlo by vás zajímat:

Největší zvíře na světě