Největší pavouk na světě a v ČR

O titul největšího pavouka na světě se ucházejí dva druhy. Oba druhy mají rozpětí nohou kolem 30cm. Jeden z nich je však mnohem mohutnější a těžší. V článku najdete i informace o největším pavoukovi Evropy, který je zároveň největším u nás.

Budeme-li za největšího pavouka na světě považovat toho, který má větší rozpětí nohou, tak od roku 2001 je to maloočka (Heteropoda maxima). Tento velký pavouk byl nalezen v džunglích Laosu arachnologem Peterem Jägerem. Maloočka je jen o několik málo milimetrů větší než sklípkan největší (Theraphosa blondi). Celkovou stavbou těla je však mnohem subtilnější.

Na foto: Maloočka (Heteropoda maxima), Autor: Petra & Wilfried

Sklípkan největší

Tento pozemní pavouk se vyskytuje v Jižní Americe a v rozpětí nohou může mít až 30 cm. Jeho tělo měří až 12 cm! Hmotnost je v literatuře uváděna mezi 175 až 250g. Vzhledem k malému rozdílu v rozpětí nohou a mnohem vyšší hmotnosti než má maloočka, budeme i my sklípkana největšího považovat za největšího a nejtěžšího pavouka na světě. 

Sklípkani největší (Theraphosa blondi) bývají rezavohnědí až černí. Na těle a kloubech bývají ošoupaní až lesklí. Po svlečení bývají černohnědí s podélnými načervenalými pásky na končetinách. Dospívají za necelé tři roky. Živí se vším, co jim přijde pod ruku – červy, cvrčky, ale i menšími obratlovci, žábami, hady a dokonce i ptáky. K usmrcení kořisti používají jedové žlázy. Pro člověka není jeho jed nebezpečný, protože špatně účinkuje na teplokrevné živočichy s hmotností nad 0,5kg. Kousnutí je ale velmi bolestivé.

Na foto: sklípkan největší (Theraphosa blondi), autor: Didier Descouens

Je-li sklípkan ohrožen, nejdříve zaujme obranné postavení – vzpřímí hlavohruď a roztáhne klepítka. Pokud to nepřítele neodradí, vrhne se na něj a silně jej udeří. Pokud ani toto nezapůsobí, vrhne se na nepřítele znovu a tentokrát již s jedovatým kousnutím. Sklípkan největší má ale v zásobě ještě jeden obranný trik. V ohrožení začne rychlými pohyby zadních nohou vyčesávat ze zadečku žahavé chloupky, které se uvolňují do vzduchu směrem k útočníkovi. Tyto chloupky při kontaktu s kůží způsobují svědění a pálení. Jejich vdechnutí je ještě nebezpečnější. Chloupky se sklípkanovi obnovují, při dalším svleku.

Krásné fotografie sklípkana největšího najdete na stránkách časopisu 100+1


Největší pavouk ČR i Evropy

Největším pavoukem České republiky (i Evropy) je slíďák tatarský (Lycosa singoriensis). Samice slíďáka dosahuje velikosti téměř 4 cm. Vyskytuje se vzácně ve stepních oblastech, které jsou velmi chudé na vegetaci. První ověřený nález po 50 letech se povedl skupince cílevědomých mladých arachnologů v rovce 2007 nedaleko Uherského Brodu. Poslední nález je z roku 2014. Více o výskytu a nálezech slíďáka tatarského naleznete na stránkách arachnology.cz

Na foto: slíďák tatarský (Lycosa singoriensis)

Slíďák tatarský má sametově hnědou až černou barvu, na hlavohrudi je matně patrná kresba, zadeček nese tmavě zahnuté skvrny a nohy má světle kroužkované. Vyhrabává si až 30 cm hlubokou a víceméně svislou zemní noru, jejíž vnitřní stěnu vystýlá pavučinou. Ústí nory má průměr zhruba jako myší díra, pavučina přečnívá povrch půdy a je vyztužena spředenými stébly trávy a dalších rostlin. Přes den se pavouk zdržuje ve své noře, večer jí opouští a vydává se na lov. Živí se hmyzem a jinými pavoukovci, člověku je přes svou velikost naprosto neškodný.

Na foto: nora slíďáka tatarského

Pozn.: Autorem úvodní fotografie článku je Ltshears a zdrojové foto naleznete zde.