Největší netopýři na světě i v ČR

Největší netopýři na světě patří do podřádu kaloňů a jsou býložraví. Největší netopýři v České republice se živí hmyzem.

Největší netopýr na světě

Kaloň malajský (Pteropus vampyrus) nazývaný také kaloň jedlý nebo upír jedlý je největší žijící aktivně létající savec na světě.  Rozpětí křídel má 1,7 m hmotnost až 1,6 kg. Je noční živočich. Den přespává v mnohdy početných koloniích na stromech tropického pralesa. Kaloň malajský je na rozdíl od našich netopýrů býložravý a jeho potravu tvoří květy a tropické ovoce. [1]

Kaloň malajský (Pteropus vampyrus)

Kaloň indický (Pteropus giganteus) je druh létajícího savce z podřádu kaloňů, který žije v jižní Asii. Jedná se o jeden z největších druhů letounů na světě: váží asi 0,6-1,6 kg, délka těla činí 15-22 cm a rozpětí křídel je v rozmezí 1,2-1,5 m. Obývá vlhké pralesní biotopy a jeho dva poddruhy žijí v Indii, Pákistánu, na Maledivách, na Srí Lance, v Nepálu, Bhútánu atd. Živí se hlavně nektarem a zralými plody. [2]

Kaloň indický Autor: Charles J Sharp

Největší netopýr Evropy

Netopýr obrovský (Nyctalus lasiopterus, Schreber, 1780) je méně známý a největší evropský netopýr. Žije v západní Asii, Evropě a na severu Afriky. V České republice je vzácně pozorován na jižní Moravě. Je to lesní druh, osídlující v letním i zimním období stromové dutiny v teplých listnatých lesích. Rozpětí jeho křídel dosahuje až 46 cm. Jeho kožešina je červenohnědá a má relativně dlouhý krk s malou hřívou. Spodní část těla je středně hnědá až žlutá. Živí se hmyzem, který loví v noci a v létě. [3]

Netopýr obrovský, autor: Popa-Lisseanu AG, Delgado-Huertas A, Forero MG, Rodríguez A, Arlettaz R, & Ibáñez C



Největší netopýr v Česku

Netopýr velký je vedle netopýra rezavého největším netopýrem žijícím na našem území. Hlava s tělem u netopýra velkého má 6,5–8 cm; ocas 4,8–6 cm; hmotnost 18–45 g, což je pro srovnání o něco větší velikost než má vlaštovka. Rozpětí křídel je až 37 cm. Netopýr velký žije v přírodě v jeskyních, ale je schopen se přizpůsobit i soužití s člověkem, kdy vyhledává úkryt na půdách starých domů, ve sklepecch a štolách. V době letních měsíců vytváří samice s mláďaty početné kolonie v místech, kde není průvan. Některé kolonie čítají až 4 000 jedinců. Zimuje v podzemních prostorách (jeskyně, štoly) jednotlivě nebo i v početných shlucích. [4]

Netopýr velký

Zdroj Wikipedie: 

[1] Kaloň malajský
[2] Kaloň indický
[3] Netopýr obrovský 
[4] Netopýr velký

Mohlo by vás zajímat:

Nejmenší savci na světě