Nejtěžší papoušek světa

Nejtěžší papoušek světa žije na několika málo ostrovech Nového Zélandu. Je až 60 cm vysoký, neumí létat a obličejem připomíná sovu.

Kakapo soví

Kakapo soví (Strigops habroptila) je nejtěžší a jeden z nejvzácnějších papoušků na světě. Menší samičky zpravidla váží 1,4 kg, samci 2,2 kg. Obézní jedinci zhruba o kilogram víc. Je to papoušek nelétavý šedohnědě zelený, se světlým zobákem a typickou soví maskou kolem očí. Má schopnost lézt po stromech a to zejména díky mohutným pařátům. Dožívá se až 100 let.

Na obrázku: kakapo soví – nejtěžší papoušek světa

Kdysy bývalo na Novém Zélandu tisíce papoušku sovích. Protože ale neměli po dobu celé evoluce na ostrovech přirozené nepřátele, přestal kakapo létat a začal klást vejce na zem. To se jim, ale stalo málem osudným. Po příchodu Maorů se psy a krysami a 800 let po nich běloši přivezli další šelmy, začal se počet kakapů rychle snižovat. Před 30 lety začalo pátrání po těch, co přežili – šlo o nejnákladnější expedice v historii ochrany ptactva. Vypátralo se posledních 51 jedinců na ostrově Stewart Island. Bylo potřeba najít jim jiné ostrovy bez šelem.

Papouškům kakapo bohužel nepomohlo ani skvělé maskování. Autor fotografie: Mnolf



Dnes jsou papoušci chováni na ostrově Codfish Island; jejich počet v březnu 2009 překročil sto jedinců. Za to vděčí ochranářům a mnoha dobrovolným pomocníkům. Druh bude považován za zachráněný teprve tehdy, až budou populace kakapa schopny přežít bez asistence člověka a nadále se rozmnožovat na různých místech: jedním z hlavních problémů dneška je najít dostatečně velké ostrovy, kde dosud nevymizel přírodní les a kde nežijí krysy. Více informací o záchraně na stránkách www.kakaposovi.cz Z těchto stránek jsou také následující odstavce o chovu kakapo.

Graf vývoje populace – papoušků kakapo, zdroj: wiki

Chov

Kakapo se nemnoží každý rok – rozmnožování závisí na tom, zdali je v daný rok dostatek ovoce Rimu, které tito ptáci jedí. Rozmnožování kakapů je vůbec unikátní!

Kakapí „bům“ a „čing“ V období rozmnožování se může sameček kakapa nafouknout jako balón a může vydávat nízkosonické zvuky, které jsou v horském terénu slyšet až na pět kilometrů.

Chovatelské činnosti obvykle začínají přibližně v prosinci, kdy samičci kakapa tráví svůj čas na hřebenech hor, skalách nebo vrcholcích s nízkými travami, načež začínají své námluvy samiček. To je známé jako ‚šokující‘ rozmnožování, jediné svého druhu u jakéhokoliv ptáka z Nového Zélandu. Po odchodu ze svého hnízdiště pták vydává hlasitý zvuk „bůům“ a svým oteklým tělem dává samičkám najevo, že je připraven k páření. Po 20 až 30 opakováních mění volání na hlasitý zvuk „čing“.

Všichni samci si navzájem konkurují a tak za noc můžte slyšet tisíce „bůmů“. Kakapí „bům“ zvuk připomíná tlukot srdce, je jako silné, hluboké dunění. Každý pták z nich tvoří vlastní melodie, z nichž každá je naprosto jedinečná a slouží k přilákání partnerky. [1]

Síla vydávaného zvuku u kakapa může být až 132 dB, což je řadí po boku nejhlasitějších zvířat světa.

Na foto.: Kakapo soví, Autor: Department of Conservation

Hnízdění kakapů

Samice naklade vždy jedno až čtyři vejce, které se líhnou zpravidla po 30 dnech. V noci se samice vydává hledat potravu, vejce jsou tedy nehlídána. Kuřata zpravidla opeří předtím, než opustí hnízd, tedy asi po deseti týdnech. I přesto je může matka krmit až po domu šest měsíců. [1]

Zdroj: [1] Chov a záchrana papoušků kakapo

Kakapo soví na videu BBC

Mohlo by vás zajímat: