Nejmenší medvěd

V kohoutku je jen 70 cm vysoký a tělo má dlouhé 1,0 až 1,5 m. Malajsky je nazýván jako Boreang Madu (medový medvěd).Nejmenším medvědem na světě je medvěd malajský (Helarctos malayanus). Jak už napovídá jeho jméno, vyskytuje se v Malajsii, Indočíně a Indonésii. Úplně nejmenší forma pochází z Bornea. Není o mnoho větší než velký pes a jeho hmotnost se pohybuje v rozmezí mezi 30 a 70 kg s tím, že samice jsou lehčí než samci. Medvěd malajský je většinou černý a na krku má bílou až krémově oranžovou „sluneční“ skvrnu ve tvaru půlměsíce.

Medvěd malajský, stejně jako mnoho jiných druhů, snáší těžce jakékoliv změny životního prostředí. V současné době je na celém svém místě výskytu chráněn. Jeho početní stavy ale stále klesají, jelikož dochází nadále k ničení deštných pralesů.

Žije samotářsky a aktivní je hlavně v noci. Přes den většinou spí v korunách stromů, kde má z ohnutých větví postavené hnízdo. Na stromy šplhá tak, že kmen objímá předníma nohama a přidržuje se i zuby nebo dlouhými drápy.


V korunách stromů také vyhledává svůj nejoblíbenější pokrm – med. Jinak se ale jedná o všežravce, který má velmi pestrý jídelníček. Medvěd malajský se živí ovocem, kořínky, listy, všekazy, drobnými obratlovci, ale také ptačími vejci a hmyzem, zejména mravenci a termity. Ale jak již bylo řečeno, ze všeho nejvíce má rád med a díky této zálibě se mu často říká „medvěd medový“.

Nejmenšího medvěda na světě chovají i české zoologické zahrady. Podívat se na něj můžete v Jihlavě, Ústí nad Labem, Hodoníně, Děčíně a Olomouci.

Úvodní obrázek dostupný pod licencí CC BY-SA 3.0 – autor: J. Patrick Fischer