Nejmenší krokodýl

Nejmenší žijící krokodýl na světě je krokodýl čelnatý, který dosahuje délky 1,3 – 1,5 m. Obývá tropické oblasti Západní a západ Střední Afriky v rozmezí od Senegalu až k Angole. Žije ve vodních tocích a jezerech.

Krokodýl čelnatý

Nejmenší krokodýl na světě svým vzhledem připomíná spíše kajmana. Tělo dospělého jedince dosahuje délky kolem 1,5 m, občas může přesáhnout i hranici 1,7 m a hmotnosti 18 – 32 kg. V důsledku své malé velikosti a zvýšené bezbrannosti vůči svým predátorům má krokodýl čelnatý silně obrněný krk, záda i ocas. Pod kůží má mnoho kostěných štítků (osteodermů) a proto se jeho kůže nehodí pro průmyslové zpracování. Nápadný je i jeho dlouhý a široký čenich a nápadně vystouplé čelo, podle kterého získal i český název. Dospělci jsou na zádech zbarveni tmavě, nejčastěji černě, na bocích bývají občasné žluté skvrny. Břicho je jak u dospělců, tak u mláďat světlejší, nejčastěji do žluta.

Krokodýl čelnatý

Krokodýl čelnatý je pomalý plaz s převážně noční aktivitou. Jelikož je velice plachý, spatřit ho v přírodě je poměrně vzácností. Jako ostatní krokodýli je masožravec, živí se velkými bezobratlými, převážně pak korýši a měkkýši, které drtí zakulacenými zuby v zadní části tlamy, menší část potravy tvoří ryby, plazi a drobní savci. Nepohrdne ani mršinami. Potravu si hledá ve vodě i na břehu, při lovu se nikdy nevzdaluje daleko od vody.

V současné době krokodýli čelnaté nejvíce ohrožuje ilegální lov pro maso a hromadná ztráta jejich přirozeného biotopu, kterou způsobuje masivní odlesňování. Není však zdaleka tak ohrožený jako ostatní obyvatelé pralesa, jelikož několik populací obývá poměrně rozsáhlé území. Stavy v přírodě nejsou přesně známé a odhadují se na 25 000 až 100 000 jedinců.


Další alternativní názvy pro krokodýla čelnatého: krokodýl pralesní, krokodýl nejmenší, kajman africký, krokodýl tmavý

Zdroj:

Krokodýl čelnatý – Wikipedie

Další informace:

Krokodýl čelnatý – Osteolaemus tetraspis na BioLib.cz

Mohlo by vás zajímat:

Největší krokodýl na světě