Kulíšek nejmenší

V článku najdete nejen fotografie této nejmenší sovy v Evropě, ale i záznam jejího hlasu a mnoho dalších informací. 

Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) je nejmenší sovou Evropy a zároveň nejmenší sovou vyskytující se v ČR. Měří pouhých 16cm a rozpětí jeho křídel dosahuje 34-45 cm. Váha kulíška nejmenšího se pohybuje mezi 55-79 g. K jeho typickým znakům patří výrazné žluté oči, málo zřetelný závoj a malá tmavě hnědá hlava bez chvostků. Má hnědě zabarvený hřbet s menšími bělavými skvrnami a světlé břicho s podélnými tmavými pruhy. Samec a samice se navzájem neliší, mláďata jsou pouze tmavší.

Na foto: kulíšek nejmenší, autor: Adam Kumiszcza

Kulíšek nejmenší je poměrně nenápadný pták hnízdící v dutinách stromů. Není příliš plachý, loví za soumraku (v době hnízdění po celý den) a rád vysedává na vrcholcích stromů. Živí se drobnými hlodavci a ptáky, příležitostně uloví hmyz. Kulíšek má na svou velikost silné spáry a loví i kořist větší, než je sám. Ulovenou kořist si někdy schovává do zásoby v dutinách stromů.


Hlas kulíška nejmenšího

Na rozdíl od ostatních sov má kulíšek poměrně vysoký pískavý hlas. Většinou se ozývá jednoduchým opakovaným pískáním. Kulíšek je rychlý, čilý a odvážný, pokud se budete snažit napodobit hlas jiného samečka. V tom okamžiku přiletí i z několikasetmetrové vzdálenosti. Této skutečnosti velmi často využívají ornitologové při sčítání počtu jedinců v dané lokalitě.

Pískání samce kulíška nejmenšího

Hlas samečka kulíška nejmenšího

Kulíšek nejmenší – hlasy samce a samice

Hnízdění a rozmnožování

Kulíšci žijí v páru a hnízdí v dutinách stromů po datlech, žlunách a strakapoudech. Obsazenou dutinu obývá pár často řadu let. Koncem dubna či začátkem května samice snáší 5-6 bílých, jemně lesklých vajec, na kterých sedí sama po dobu 28 dnů a mláďata krmí asi 6 týdnů. Vejce je kulovitého nebo oválného tvaru, váží cca 7 g. Vejce jsou snášena v rozmezí dvou dnů a samice usedá až po snesení posledního. Samec obstarává pouze potravu. Samice zůstává na hnízdě i po vylíhnutí mláďat a potravu od samce přebírá a předkládá mláďatům. Vyváděna jsou zhruba ve stáří 30 dnů a ihned dobře létají. Následující tři týdny jsou ještě voděna rodiči.

Rozšíření a ochrana

Kulíšek nejmenší žije převážně v tajze severní Evropy a ostrůvkovitě v některých horských oblastech střední a jižní Evropy jako je Šumava, Karpaty, Pyreneje a Alpy.

Mapa výskytu, Autor: Necrophorus

Místy se vyskytuje i v souvislých lesích v nižších polohách, u nás například v brdských, křivoklátských lesích a na Vysočině. Jedná se o silně ohrožený, zvláště chráněný druh.

Kulíška nejmenšího můžeme spatřit v Pražské zoo, kde je chovají a rozmnožují od roku 1992 jen krátkou přestávkou v letech 2002−2004

Na foto: Kulíšek nejmenší v Pražské ZOO, Autor: Matěj Baťha

Kulíšek nejmenší ve zkratce:

  • Třída: ptáci (Aves)
  • Podtřída: letci (Neognathae)
  • Řád: sovy (Strigiformes)
  • Čeleď: puštíkovití (Strigidae)
  • Rod: kulíšek (Glaucidium)
  • Velikost: 16 cm
  • Hmotnost: 55-79 g
  • Způsob života: v páru
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Počet mláďat: 5-6
  • Doba sezení na vejcích: 28 dnů
  • Potrava: hlodavci, ptáci, hmyz
  • Výskyt: Evropa včetně ČR
  • Rozšíření ČR: Jižní Čechy, Krkonoše, Beskydy, Vysočina
  • Rozšíření svět: Severní a střední Evropa, Asie

Kulíšek nejmenší anglicky: Pygmy Owl, finsky: Varpuspöllö, francouzsky: Chevêchette d´Europe, holandsky: Dwerguil, chorvatsky: Mali ćuk, islandsky: Sparrugla, italsky: Civetta nana, maďarsky: Törpekuvik a německy: Sperlingskauz


Další informace:

Hlas pro tento den – Kulíšek nejmenší : Za melodickým pískáním kulíška nejmenšího by asi jen málokdo hádal sovu. Po pravdě řečeno, ono se jedná spíš o sovího trpaslíka, dokonce nejmenší sovičku v Evropě. Je jen o něco málo větší než vrabec.

Vyhledání fotografií kulíška nejmenšího ve vyhledávači google.

Mohlo by vás zajímat: